Församlingsvalet 2018

3.7.2018 11.01

#minkyrka

Församlingsvalet kommer, är du redo?
Hösten 2018 för med sig ännu ett till viktigt val i kyrkan. Förutom ärkebiskopsval blir det dags för församlingsval i höst. I år blir det val i november, förhandsröstningen kommer att vara öppen 6-10 november 2018 och själva valdagen blir 18 november 2018.

Vad är församlingsval?
Församlingsvalet är det val i kyrkan där just du kan vara med och påverka hur din församling och din kyrka ska se ut.
Församlingsvalet bestämmer om de beslutande organen (kyrkofullmäktige och kyrkorådet) sammansättning, d.v.s. de förtroendevalda inför de kommande fyra åren.

Vem kan ställa upp som kandidat?
Du kan ställa upp i valet och ha chansen att bli förtroendevald i din församling. För att kunna ställa upp som kandidat bör du vara 18 år fylld, konfirmerad och tillhöra evangelisk-lutherska kyrkan. Du ska tillhöra församlingen du ämnar ställa upp i, så vill du sitta med som förtroendevald i Saltvik ska du bo i området och tillhöra församlingen.

Vem får rösta?
Alla 16 år fyllda får enligt kyrkolagen rösta i valet. Detta är alltså ett utmärkt tillfälle så väl för unga som gamla att göra sin röst och åsikt hörd gällande kyrkans framtid.

Mer info finns på sidan forsamlingsvalet.fi

Är du intresserad av att ställa upp? Anmäl då intresset till pastorskansliet! Kandidatuppställningen ska vara klar 17 september 2018.

« Till nyhetslistan